Teknologi til demente

posted in: Hillerødsk | 0

Mange af os har et familiemedlem, der kæmper med at kunne huske. Nogle af os kan ikke helt gennemskue, om den, der siger, at han ikke kan huske, virkeligt taler sandt. Alle ved jo, at når vi kommer lidt op i alderen, så sker der noget med vores evner til at kunne se, høre, bevæge os og ja, altså også at huske. Nogle mennesker spøger med hukommelsen, når de glemmer noget, de havde lovet. Nu kan det jo godt ske, at vi bliver distraheret og kommer til at glemme. Det er meget menneskeligt.

Vær opmærksom på demens

Men når vi oplever, at et menneske begynder at have alvorligere problemer med hukommelsen, så er der grund til at vi passer ekstra godt på det menneske. Vi ved nemlig ikke endnu, hvad der sker i hjernen på et menneske, der bliver betegnet som lidende af demens. Vi kan se nogle mønstre i sygdommen: Den lidende kan fx ikke huske at tage sine piller på et bestemt tidspunkt. Han eller hun kan også vise tegn på ualmindelig urolighed / nervøsitet. Eller på total passiv opførsel. Og som sygdommen skrider frem, kan der komme flere mønstre, som skal håndteres: Personlig hygiejne og påklædning. Hjælp til at kunne bevæge sig og få motion mv.

Særlige hjælpemidler til demente

Et menneske med demens har brug for at blive aktiveret – ligesom alle andre har. Det har til tider også brug for at blive beroliget. Og ja, for at kunne klare sig bedre i hverdagen, så kan der være behov for særlige hjælpemidler og velfærdsteknologi til demente.

Der findes mange hjælpemidler til de særlige behov, som demente har. Fx kan en tyngdedyne hjælpe den urolige krop til at finde ro og at kunne slappe af. Et robotdyr kan være løsningen på et behov for at have kontakt til et levende væsen, der ovenikøbet kan tilkendegive, at det er tilfredst. (Og som ikke kræver, at du fodrer det.) En musikpude eller en robotfugl kan få et dement menneske til at bevæge sig – i takt til musikken eller sammen med fuglens sang. Der findes mange hjælpemidler, der sigter direkte på sansestimulering – sansepude som her og aktiviteter, som demente mennesker kan og bør udføre.

Det handler om det nemmest mulige liv

Men ikke kun det. Der findes også hjælpemidler til demente, der gør livet nemmere for den syge person selv, men også for det plejepersonale, der kommer forbi den syge. Bevægeligheden kan være meget begrænset og især lige efter en tung søvn, kan det være meget svært at komme ud af sengen. Særlige plejesenge kan derfor være en rigtig god løsning: De kan hæves og sænkes og tilpasses både lodret og vandret, så den syge får nemt ved at stige ud af sengen. De har sengeheste, så når den syge har en urolig nat, så falder hun/han ikke ud af sengen. Samtidigt hjælper de plejepersonalet til at undgå arbejdsskader, da de ikke nødvendigvis skal løfte en tung og søvnig krop op, men kan nøjes med at støtte det og koncentrere sig om at være til stede.

Mange af disse hjælpemidler tilhører en gruppe produkter, som vi kalder for velfærdsteknologi. De er udviklet med det formål at give den lidende muligheden for at være tryg i vante og kendte rammer.