Da vores kommune (Hillerød) sidste år indførte affaldssortering ude hos os brugere, var det i første omgang lidt af et irritationsmoment for os. Det tog lidt tid at vænne sig til, hvad der skulle i hvilken af de tre forskellige affaldsspande, som nu står ved vores husstand.
Det sværeste at lære børnene var faktisk, at sådan noget som tomme mælkekartoner ikke skal i spanden til pap og papir, men netop den type kartoner er nævnt i den vejledning, der fulgte med de nye spande. Jeg gætter på, at det hænger sammen med, at kartoner til drikkevarer er behandlet med en eller anden form for voks, så de er vandtætte, og så kan de nok ikke genbruges sammen med andet pap og papir.
Sport i sortering
Men der gik hurtigt lidt sport i det for hele familien, så vi huskede, at for eksempel de små paprør fra køkkenruller eller toiletpapir ikke længere bare skal smides ud som restaffald, men skal i spanden til pap og papir.
Vi har også vænnet os til, at tomme kuverter fra de få papirbreve, man efterhånden får med posten, skal smides i vores papirkurv, som vi så senere kan tømme i den rigtige affaldsspand. Til gengæld skal vi jo også undgå at smide andet end papir og pap i papirkurven, og det tog lidt tid at lære børnene det, for de har tidligere haft for vane at smide for eksempel et æbleskrog i papirkurven, hvis den var nærmere på end vores spand til madaffald under køkkenvasken.
Vores sortering af affaldet går rigtig godt nu, og den har faktisk også ført noget andet med sig. Vores datter på 9 år er begyndt at samle på brugt gavepapir, som hun sirligt glatter ud og folder sammen, så det ikke fylder for meget i reolen inde på hendes værelse.
Samleren
Vores lille søn på 6 år er også begyndt at samle. Når han kan finde nogle tomme konvolutter i papirkurven, samler han dem samme og klipper frimærkerne af. Det er nu ikke ham selv, der samler på frimærker, men hans bedste kammerats far har i mange år været frimærkesamler, så vores søn er blevet en af mandens mange leverandører.
Sjovt nok er det udelukkende papir og pap, der har vores børns interesse. Jeg kunne ellers godt forestille mig, at en del af den emballage, som ryger i spanden med plast og metal godt kunne være interessant at lege med for børn, men det har i hvert fald indtil nu ikke været tilfældet for vores børns vedkommende.
Gavepapir
Den slags samlermani, som vores børn er grebet af, kan dog også have visse fordele. For eksempel stod min kone forleden dag og manglede noget gavepapir / tilbudspapir til at pakke en fødselsdagsgave til sin søster ind i, så hun spurgte vores datter, om hun kunne tigge et ark gavepapir af hende. Det kunne hun sagtens, og da vores datter som sagt glatter det gavepapir, hun samler sammen, pænt ud, blev det til en ganske flot indpakket fødselsdagsgave.
I bund og grund er det da en god ide at sortere det affald, som kan genbruges og derved spare på forbruget af ressourcer.