Låse og nøgler

posted in: Hillerødsk | 0

Allerede før konfirmationsalderen begyndte vores søn, Asger, på en noget speciel interesse for alt, hvad der har med låse at gøre. Det var ham, der som 13-årig fandt ud af, at det kan betale sig at holde låse af alle typer velsmurte, så de er nemme og ukomplicerede at betjene.

Det startede med, at låsen i vores dør til badeværelset var blevet lidt genstridig, så vi havde svært ved at dreje nøglen. Vi vænnede os til at lade være med at låse døren og i stedet hænge et hjemmefabrikeret skilt på dørhåndtaget, når vi skulle på toilettet, så resten af familien kunne se, at der altså var optaget.

En dag blev det åbenbart for meget for Asger, og han afmonterede ganske enkelt låsen fra døren, og han fandt ud af, at den netop trængte til at blive smurt forskellige steder i låsetøjet. Da det var blevet gjort, fungerede låsen upåklageligt.

Nørrebro

Så det var ikke nogen overraskelse, at Asger valgte at komme i erhvervspraktik hos en låsesmed på Nørrebro, da skolen sendte hans klasse en uge i erhvervspraktik. Asger var meget begejstret for den uge, og låsesmeden var vist også lidt imponeret af Asgers flair for arbejdet som låsesmed.

Det var faktisk kun få måneder efter den uges erhvervspraktik, at vi stod i den situation herhjemme, at vi skulle have nye låse i både entredøren og bryggersdøren, fordi de gamle låse ganske enkelt var slidt op. Vi lærte en hel del om vigtigheden af nye låse her: https://www.dencyklendelaasesmed.dk/ny-laas/

København

Asger og jeg besøgte den låsesmed i København, som han havde været i erhvervspraktik hos, og vi fik en ganske pæn rabat på indkøbet af de nye låse. Låsesmeden var i øvrigt ikke i tvivl om, at dem kunne Asger sagtens selv montere, hvilket han også gjorde med et fint resultat til følge.

Da Asger var færdig med skolen, ville han gerne i lære som låsesmed. Desværre løb han ind i det lille problem, at låsesmeden på Nørrebro var gået på pension og havde solgt sin forretning til en anden, som ikke på det tidspunkt ville have en lærling i firmaet.

I stedet henvendte Asger sig til en anden låsesmed i København, som han vidste i forvejen havde en lærling, der kort efter skulle afslutte sin uddannelse. Det pågældende firma ville godt have en ny lærling, og de gjorde sig endda den ulejlighed at kontakte den tidligere låsesmed på Nørrebro, som havde haft Asger i erhvervspraktik, og da den nu pensionerede låsesmed kun havde godt at sige om Asger, fik han den læreplads, han så brændende ønskede sig.

Det er nu efterhånden lidt mere end 10 år siden, Asger afsluttede sin uddannelse som låsesmed med topkarakter ved svendeprøven. Han fortsatte med at arbejde i det firma, hvor han var blevet udlært, og da han altid har været noget af en arbejdshest, der uden tøven tog mange af de weekendvagter, som sådan et firma har, tjente han gode penge.

Han havde nemlig et mål om at blive selvstændig, og det mål nåede han sidste år, da han købte et eksisterende firma, hvis indehaver gik på pension, så han i dag er selvstændig og dygtig låsesmed på Frederiksberg.